събота, 23 май 2009 г.

Пародийните призове "ИгНобел"


Пародийните призове "ИгНобел" бяха раздадени за пореден път

"Устройство за отблъскване на тинейджъри"
е тазгодишният носител на колоритната награда "ИгНобел" за мир. Електронният уред на уелсеца Хауърд Стейпълтън издава остър и пронизителен звук, който изправя на нокти подрастващите, докато възрастните изобщо не го чуват.

Пародийните призове (IgNobel.com), давани за най-абсурдните научни изследвания в света - "обикновено предизвикващи смях, но и провокиращи въпроси", бяха връчени в Масачузетския технологичен институт за 16-та поредна година.

Името на наградите идва от играта на думи между Нобеловите отличия и английската дума ignoble, която означава долен, позорен.

Отличието в областта на медицината за 2006-а бе дадено на американско-израелски екип заради тяхното откритие, че чрез анален масаж с пръст можем да се избавим от досадното хълцане.

Изследванията върху здравето на птиците пък донесе приз за орнитология на двама учени, разкрили защо кълвачите не страдат от главоболие.

Заради открития в областта на хранителните навици на торните бръмбари двама арабски изследователи също получиха "ИгНобел". Те обясняват защо въпросните животинки са толкова придирчиви към храната си.

Сред другите наградени са математици, изчислили колко кадъра трябва да се направят, за да е почти сигурно, че никой от определена фотографирана група хора няма да е със затворени очи.

Отговорът на въпроса защо звукът на дращещи по черната дъска нокти е толкова дразнещ донесе приз на цял научен екип.

В областта на физиката бяха отличени изследователи на феномена "сухите спагети често се чупят на повече от две парчета".

Двама биолози пък получиха награда за откритието, че женските маларийни комари биват привличани еднакво силно както от аромата на сирене "Лимбургер", така от миризмата на човешки крака.

Въпросните научни трудове са напълно "сериозни" и са били публикувани в престижни научни журнали. За разлика от носителите на други призове, отличените с "ИгНобел" не получават никаква парична награда.

Сред най-колоритните наградени открития миналата година бяха гумени протези за тестиси на кастрирани кучета, създадени от Грег Милър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар