четвъртък, 16 април 2009 г.

Телескопът Кеплер ще измерва Вселената

Днес се предполага, че диаметърът на космоса е 93 милиарда светлинни години


Телескопът "Кеплер" ще измерва големината Вселената

Изследователят Алън Пени от Университета "Сейнт Ендрюс" планира да използва данните, които ще събере новият орбитален телескоп "Кеплер", за уточняване на големината на Вселената. Новината беше съобщена в "Прес релийз" на сайта на университета.

Пени е включен в консорциум от 200 учени по целия свят, които ще анализират събраните от телескопа данни.

Днес се предполага, че диаметърът на Вселената е около 93 милиарда светлинни години.(б.а. 14,3 милиарда години от началото на "Голямото БУМ"?!) За уточняване на нейните размери астрономите използват информацията за светимостта на т.нар. "Цефеиди". Това са гигантски звезди, чиято светимост се променя през различни интервали от време, които се отличават с достатъчно проста зависимост между периода на колебание и средната светимост.

Сравнявайки средната светимост със средната видима звездна величина, която характеризира количеството светлина, идващо до Земята, астрономите са способни да изчислят разстоянието до "Цефеидите".

Според Пени, в резултат на данните от Кеплер, съществуващата оценка на размерите на космоса може да се промени с няколко процента. Орбиталният телескоп беше изстрелян на 6 март тази година с основна цел търсене на планети, на които може да има живот.




До сегашната апроксимация сочи, че " Големият взрив " се е случил преди 14, 3 милиарда години. В настоящата статия ни отбелязват 93 милиарда години!? Това са 6,5 пъти по- възрастна Вселена. Или информацията е журналистическа партенка, или е написана от нищо не разбиращ писач или преписвач. Няма как Вселената да е на толкова години! А като се замислиш, защо пък не?

Няма коментари:

Публикуване на коментар